Sunday, October 24, 2021

Kiko, si anak kucing


 Assalamualaikum,

Minggu lepas, tetiba anak kucing ntah datang dari mana bermain-main dengan budak-budak depan rumah. Minggu sebelum tu, anak kucing terbiar jiran bawa balik. Kurus kering anak kucing tu. Esoknya dah mati pula. 

Last aku ada kucing masa aku di bangku sekolah rendah. Namanya "Moning". Mati lepas ayah balik daripada solat Jumaat, depan mata aku pula. Punyalah aku sedih. Sejak tu, aku dah takde kucing kesayangan. Yang ada kucing jiran yang suka datang rumah. Namanya "Grey" sebab bulu dia kelabu.

Anak kucing ni, takde pula jiran-jiran war-warkan pasal kehilangan. Kalau ada, dah tentu masuk iklan dalam group Whatsapp taman. Aku rasa ni anak kucing jalanan yang tersesat, mungkin.

Aktif dan sihat dia. Alhamdulillah. Aku panggil dia dengan nama KIKO. Ntah, aku suka nama tu. Pada mulanya, anak-anak sering tersasul panggil nama Choki... Ekeke... Sempena nama eskrem kah???

Insha-Allah, selagi mampu... Kami akan jaga KIKO yang dah jadi sebahagian daripada keluarga kami ini dengan sebaik-baiknya. Syukur juga, rezeki semakin bertambah. Berikan ilmu dalam menjaganya. Risau, takut kami  kalau tak pandai jaga. 

Welcome to our family!

Sharhanah 

No comments:

Post a Comment