Cara Defrost Ayam & Daging Yang Betul

Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Sapa yang selalu buat, letak daging/ayam beku di sinki pada waktu pagi sebelum pergi kerja? Pastu biar seharian (melebihi 4 jam) untuk daging beku mencair. Petang selepas balik kerja baru masak.

Nak tahu, kaedah ini perlu dielakkan kerana ada risiko keracunan. Daging dan ayam mentah, jika dibiar lama diluar adalah syurga buat kuman dan bakteria.

Untuk keselamatan, letakkan daging beku di ruangan peti sejuk (bukan beku) seharian atau gunakan fungsi defrost ketuhar gelombang mikro untuk mencairkan ais sebelum ia boleh dimasak.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Public Health Malaysia 

Lambat pula nak gaji,

Sharhanah

6 comments:

  1. Akak memang guna cara ni...letak di bahagian bawah peti sejuk...senang...balik kerja dah fully defrost dah...

    ReplyDelete
  2. Saya kalau nak msk tang tu la keluarkan ayam keras dlm frozen tu.. jarang sgt lah nak biar dri pgi smpai ke ptg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok juga, tapi terkujat ayam tu sementara nak defrost.

      Delete

⚠️πƒπ’π¬πœπ₯𝐚𝐒𝐦𝐞𝐫 Semua komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata kesat dan maki hamun tidak akan disiarkan. Harap maklum, terima kasih.

Featured Post πŸ₯•

Cantiknya Turkiye!

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang Hampir 2 bulan trip ke Turkiye menjadi kenangan. Saya masih tidak dapat menghabiskan ...