Motivasi Rabu


Apabila kita buka bisnes, sudah-sudahlah kita mengharap benda berlebih. Contohnya, kita berharap benar jiran kita, saudara mara kita, kawan-kawan kita datang membeli. 

Sebabkan kita berharap, mereka tak datang, kita kecil hati.

Kalau kalian ada sikap begini, sudah-sudahlah. Tutup je bisnes pergi cari kerja. Itu jauh lebih bagus.

Orang bisnes, dia tak peduli semua hal tersebut. Dia buat bisnes sebab dia tahu dia selesaikan masalah orang. 

Contohnya kita jual kuih keria. Orang yang tak tahu buat, tak reti nak buat, malas nak buat, akan pergi beli dengan kita.

Kalau orang itu reti buat, dia tak beli. Simple je. Jadi tak usahlah tak habis-habis nak meratap "kalau dia sedara kita mesti dia datang support. Kita nak support je bukan apa-apa pun."

Masalahnya, support yang kita minta itu berupa duit. Kita pun tak tahu mereka ada duit ke tak. Nak paksa kenapanya gais.

Ini sindirlah dekat socmed kata jiran tak support. Kata saudara mara adik beradik tak peduli, kata kawan baik seorang pun tak nak beli.

Jika fikir baik-baik, kalau benar kita ini ok, pasti semua ok dengan kita. Kalau dah semua orang tak ok dengan kita, mereka yang tak ok ke kita yang tak ok ni sebenarnya? Ah sudah.

Buat bisnes, jaga hati. 

Begitulah.

Khairul Hakimin Muhammad,

πŸ’ͺ

2 comments:

⚠️πƒπ’π¬πœπ₯𝐚𝐒𝐦𝐞𝐫 Semua komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata kesat dan maki hamun tidak akan disiarkan. Harap maklum, terima kasih.

Featured Post πŸ₯•

Naik Bas Sepanjang Berada di Turkiye

Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang Memandangkan mod perjalanan sepanjang berada di Turkiye menggunakan bas persiaran...