Cara Aktifkan Hotspot Unifi Mobile

Dengan nama Allah, Maha Pemurah, Lagi Maha Mengasihani

Dah pakai beberapa hari line Unifi, semalam baru keluar rumah untuk cod barang. Baru terdetik nak try buat hotspot. Konon nak test, senang nanti anak-anak nak guna hotspot mak theypa (mereka). 

Punyalah penat belek bahagian setting. Takde pula perkataan "personal hotspot". Dulu, ada je. Dah macam disorokkan pula. Bagi 10GB, nak buat apa kalau tak boleh nak buat hotspot. Saya membebel sendirian. Macam tak logik pun ya.


At last, saya chat live dengan Unifi. Rupanya saya perlu set dulu Hotspot setting APN. Hahaha... Patutlah! Almaklumlah, makcik ni bukan pandai pun. Tua pula tuπŸ˜…

Jom kita setting ikut step ni satu persatu..  Insha-Allah, anda akan dibawa ke jalan yang benar.
  • Tap "Setting"
  • Tap "Mobile data"
  • Tap "Mobile data option"
  • Tap "Mobile data network"
  • In personal hotspot, tap "APN"
  • ENTER Unifi
  • Tap back 
  • Tap personal hotspot 
  • Make it "enable"
  • Tap turn on wifi & Bluetooth 
  • Now, Personal hotspot is enable.

Tadaaaaaa... Dah ada

Moga posting ini dapat membantu geng-geng seperti makcik ni ya. 

Sharhanah

No comments:

Post a Comment

⚠️πƒπ’π¬πœπ₯𝐚𝐒𝐦𝐞𝐫 Semua komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata kesat dan maki hamun tidak akan disiarkan. Harap maklum, terima kasih.

Featured Post πŸ₯•

Naik Bas Sepanjang Berada di Turkiye

Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang Memandangkan mod perjalanan sepanjang berada di Turkiye menggunakan bas persiaran...