Resipi: Kari Ayam Mudah

Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Saya ni tak pandai buat kek asas. Apatah lagi kek yang susah-susah. Pengemar kek pisang, kek marble dan kek pastry buah. Kalau buat pun mesti salah teknik. Rasa sedap, cuma tekstur payah nak dapat yang perfect. Kalau saya cuba banyak kali, membazir pula. Baik beli. Support ekonomi je lah.

Kalau memasak kari atau sambal tumis, itu kepakaran saya. Chewah! Suami dan anak-anak akan makan bertambah. Kiranya okaylah kan. Anak sulung saya minta resipi. Saya jawab, nanti refer blog mama je. Boleh rujuk hingga ke anak cucu. Apa yang baik, mama kongsi. Kalau rindu, sedekahkan Al-Fatihah dan buka blog ni.

Jom tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk hidangan 4 pax,

Bahan-bahan:

8 ketul daging ayam dilumurkan sedikit garam dan kunyit - perap sejam

1 paket serbuk kari ayam/daging Faiza @ Cap O - Campur dengan setengah cawan air untuk dijadikan pes

2 ulas bawang merah - ditumbuk halus

2 ulas bawang putih - ditumbuk halus

1 inci halia - ditumbuk halus

2 biji ubi kentang - belah 4

1 batang lobak merah - hiris besar

1 biji bunga lawang

1 batang kayu manis

2 biji cengkih

2 biji cili merah - tidak dipotong atau dibelah

Garam secukup rasa atau nak letak kiub ayam pun ok

1 cawan santan - ikut citarasa, nak pekat masukkan lebih

Kaedah:

  1. Bismillah... Panaskan 1 senduk minyak masak di dalam kuali tanah liat. 
  2. Tumis bunga lawang, bunga cengkih dan kayu manis.
  3. Masukkan bahan yang telah ditumbuk halus dan pes. Kacau sebati.
  4. Masukkan daging ayam dan cili merah. Kacau sebati dan tutup penutup kuali. Buka api yang perlahan.
  5. Nampak kering dan pes pecah minyak, tambahkan air. Tutup semula penutup kuali.
  6. Masukkan ubi kentang. Tutup semula penutup kuali.
  7. Bila nampak ubi kentang dah lembut, masukkan santan dan 1 cawan air. Kacau sebati.
  8. Tunggu mendidih, masukkan garam secukup rasa. Tutup api.
  9. Sedia untuk dihidang.

Selalunya lauk kari ayam ni lawannya kobis goreng dan sambal belacan. Cukup dah tu. Nanti mama share resipi kari ikan, sambal tumis dan ayam masak kicap pulak. 

Heeee... resipi tu ikut style saya tau. Lain orang lain tekniknya. Kang ada yang pertikaikan, awatla cili merah masuk awal sangatπŸ˜…

Sharhanah

8 comments:

  1. ya ampun sama. nak buat kek, biskut tu macam sendu sangat. masak lauk masih yakin lagi sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn...bukan tak usaha, tak tau kenapa tak menjadi. Hehehe

      Delete
  2. Mudah untuk yg pandai masak. Cuba macam uncle ni... Masak air pun tak lepas-lepas. Huhuhu

    ReplyDelete
  3. Tak apalah tak buat kek bagai pun..yang penting kari dan sambal berjaya menawan selera keluarga..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandai masak semua jenis pun susah juga, asyik kena masak je🀭

      Delete
  4. Alhamdulillah ...kari ayam yummy sedap cicah roti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi habis, kita cicah roti... Kalau kari habis???

      Delete

⚠️πƒπ’π¬πœπ₯𝐚𝐒𝐦𝐞𝐫 Semua komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata kesat dan maki hamun tidak akan disiarkan. Harap maklum, terima kasih.

Featured Post πŸ₯•

Cantiknya Turkiye!

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang Hampir 2 bulan trip ke Turkiye menjadi kenangan. Saya masih tidak dapat menghabiskan ...