Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Saya ni tak pandai buat kek asas. Apatah lagi kek yang susah-susah. Pengemar kek pisang, kek marble dan kek pastry buah. Kalau buat pun mesti salah teknik. Rasa sedap, cuma tekstur payah nak dapat yang perfect. Kalau saya cuba banyak kali, membazir pula. Baik beli. Support ekonomi je lah.
Kalau memasak kari atau sambal tumis, itu kepakaran saya. Chewah! Suami dan anak-anak akan makan bertambah. Kiranya okaylah kan. Anak sulung saya minta resipi. Saya jawab, nanti refer blog mama je. Boleh rujuk hingga ke anak cucu. Apa yang baik, mama kongsi. Kalau rindu, sedekahkan Al-Fatihah dan buka blog ni.
Jom tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk hidangan 4 pax,
Bahan-bahan:
8 ketul daging ayam dilumurkan sedikit garam dan kunyit - perap sejam
1 paket serbuk kari ayam/daging Faiza @ Cap O - Campur dengan setengah cawan air untuk dijadikan pes
2 ulas bawang merah - ditumbuk halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 inci halia - ditumbuk halus
2 biji ubi kentang - belah 4
1 batang lobak merah - hiris besar
1 biji bunga lawang
1 batang kayu manis
2 biji cengkih
2 biji cili merah - tidak dipotong atau dibelah
Garam secukup rasa atau nak letak kiub ayam pun ok
1 cawan santan - ikut citarasa, nak pekat masukkan lebih
Kaedah:
- Bismillah... Panaskan 1 senduk minyak masak di dalam kuali tanah liat.
- Tumis bunga lawang, bunga cengkih dan kayu manis.
- Masukkan bahan yang telah ditumbuk halus dan pes. Kacau sebati.
- Masukkan daging ayam dan cili merah. Kacau sebati dan tutup penutup kuali. Buka api yang perlahan.
- Nampak kering dan pes pecah minyak, tambahkan air. Tutup semula penutup kuali.
- Masukkan ubi kentang. Tutup semula penutup kuali.
- Bila nampak ubi kentang dah lembut, masukkan santan dan 1 cawan air. Kacau sebati.
- Tunggu mendidih, masukkan garam secukup rasa. Tutup api.
- Sedia untuk dihidang.
Selalunya lauk kari ayam ni lawannya kobis goreng dan sambal belacan. Cukup dah tu. Nanti mama share resipi kari ikan, sambal tumis dan ayam masak kicap pulak.
Heeee... resipi tu ikut style saya tau. Lain orang lain tekniknya. Kang ada yang pertikaikan, awatla cili merah masuk awal sangatπ
ya ampun sama. nak buat kek, biskut tu macam sendu sangat. masak lauk masih yakin lagi sedap
ReplyDeleteKannnn...bukan tak usaha, tak tau kenapa tak menjadi. Hehehe
DeleteMudah untuk yg pandai masak. Cuba macam uncle ni... Masak air pun tak lepas-lepas. Huhuhu
ReplyDeleteSaya tak pandai asalnya..hihihi
DeleteTak apalah tak buat kek bagai pun..yang penting kari dan sambal berjaya menawan selera keluarga..hihihi
ReplyDeletePandai masak semua jenis pun susah juga, asyik kena masak jeπ€
DeleteAlhamdulillah ...kari ayam yummy sedap cicah roti
ReplyDeleteNasi habis, kita cicah roti... Kalau kari habis???
Delete