Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Semalam buat nasi ayam kali ke-2 guna resipi mudah. Sebab apa saya kata mudah? Sebab tak banyak bahanπ€. Saya guna je apa yang ada di rumah (daging ayam, bawang putih, halia, minyak bijan, daun bawang, sos tiram, kicap, sos cili, daun pandan, timun dan cili).
Saya sejenis malas nak keluar membeli walaupun ada kedai depan rumah. Apa yang ada... Yang itulah saya guna. Sesuai sangat untuk orang yang WFH. Ya la, 2 kerja dalam 1 masa. Kejar masa untuk memasak sebelum anak balik sekolah.
Sebab suami dan anak-anak bagi rating beratus bintang, hahaha... saya konfiden nak share resipi dalam blog. Teruskan membaca.
Bahan dan cara (Sup):
- Tulang/leher/kaki ayam
- Daging ayam potong 8 (lumur dengan sedikit garam setengah jam)
- Daun bawang (bahagian bawah)
Rebus semua bahan di atas dengan api yang perlahan. (Saya tak letak kiub ayam sebab takde... So far ok je, rasa original)
Bahan dan cara (Nasi):
- 4 pot Nasi - basuh dan toskan.
- Sedikit lemak ayam
- 4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
- 1 inci halia - ditumbuk halus
- 1 sudu mentega dan 2 sudu minyak bijan untuk menumis.
Panaskan mentega dan minyak bijan. Goreng lemak ayam sampai keperangan. Kemudian, masukkan bawang putih, halia dan daun pandan. Dah naik bau, saya curahkan ke dalam beras. Masukkan juga beberapa senduk air rebusan ayam (angaran 4 pot seperti sukatan beras) dan sedikit garam. Kacau sebati. Masukkan ayam (yang dipotong 8 dan direbus tadi) dan susun ke dalam periuk nasi. Masak seperti biasa.
Bahan dan cara (Sambal cili):
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 cili hidup
- 1 cili padi
- 2 sudu sos cili
Tumbuk bawang putih, halia, cili hidup dan cili padi sehingga lumat. Masukkan sos cili. Keluarkan dan masukkan ke dalam mangkuk kecil. Campurkan 1 senduk sup ayam dan kacau sehingga sebati, hidangkan.
Bahan dan cara (Kicap):
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
- 1 sudu minyak bijan
- Kicap
- Sos tiram
- Sedikit garam dan gula
Panaskan minyak bijan dan goreng bawang putih sehingga keperangan. Masukkan kicap, sos tiram dan 1 senduk air rebusan ayam. Kacau sebati dan hidangkan.
Bahan untuk hiasan:
- 2 biji timun - dipotong serong
- Daun bawang
- Bawang goreng
Tadaaaaa... hasilnya seperti di bawah.
Hidangan sepinggan Nasi Ayam |
Cubalah, pasti semua terpikat!
Sharhanah
sedapnya... Baca resipi macam senang je nak buat, tapi tetap malas nak buat..hahaha
ReplyDeleteKalau ada "penyakit M" memang tak dapek nak nolong walaupun kekdahnya senangπ€
DeleteMinyak bijan kalau ada memang menambah-nambah la nasi ni. π
ReplyDeleteBetul tu... Pemikat selera.
Delete