Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Sekarang ni kan, saya buntu untuk mencari idea menu makanan sihat. Dengan kenaikan harga barang makanan, apa pilihan yang ada? Perasan tak, bahan-bahan yang sihat lebih mahal daripada bahan-bahan yang tidak sihat.
Maka tidak hairanlah, orang kita tidak kisah untuk menjaga pemakanan. Asalkan, lapik perut dan kenyang. Sayalah tu.
Kesian betul dekat murid-murid bila kerajaan tidak pantau pemakanan yang dijual di kantin sekolah. Anak bagitau, menu makanan asyik sama. Lebih banyak makanan diproses dijual (nugget, sosej & jajan).
Untung anak-anak yang mana ibu bapa bekalkan makanan dari rumah. Anak saya? Pernah bekalkan, balik sekolah, baki bekalan masih banyak. Bila tanya, dia cakap dia tak suka makan makanan yang dah sejuk. Adoiii la anak. Kalau lapar, bedal je la makan.
Saya sangat suka makanan di wad. Dulu masa anak-anak masih kecil, saya kerap menemani anak bila mereka dimasukkan ke dalam wad. Wad kerajaan ke, swasta ke... menunya, sangat sedap. Kalau bubur ayam, kalah McD. Hihihi.
Saya pula ada gastrik, bila duduk meneman anak di wad... perut saya ok je. Mana taknya, menu disediakan secara sihat dan makan teratur mengikut waktu. Kalaulah menu hospital disediakan di sekolah... agak-agak?
Eh, panjang pula membebel. Jom layan resipi di bawah. Diambil oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.
Nasi Goreng Cina versi saya |
Hidangan menu di hospital swasta.. Ringkas dan sedap |
NASI GORENG CINA
Saiz Hidangan: 4
BAHAN-BAHAN :
4 cawan nasi putih
1 ketul dada ayam (dipotong kecil)
½ batang lobak merah (dipotong dadu)
4 tangkai kacang buncis (dihiris)
1 cawan kobis (dihiris halus)
2 biji telur
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil garam
Sedikit bawang goreng
CARA PENYEDIAAN :
1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan
3.Masukkan ayam. Masak sebentar
4. Masukkan lobak merah, kacang buncis dan kobis. Kacau sebentar
5. Pecahkan 2 biji telur
6. Masukkan nasi putih dan gaul rata
7. Perisakan dengan garam, lada putih dan minyak bijan
8. Taburkan bawang goreng sebagai hiasan
9. Sedia untuk dihidang
KANDUNGAN NUTRIEN :
1 HIDANGAN : 2 SENDUK
600 mg sodium / hidangan
Kalori (kcal) : 285
Karbohidrat (g) : 30
Protein (g) : 16
Lemak (g) : 11.5
sedappp nasi goreng tu. semua lengkap kan
ReplyDeleteMudah. Campak-campak dah jadi π€
Delete