Kiko Menjerit!
Aku harap Kiko okeylah. Cian dia. Aku berjam tengok perkembangannya. Dia tidur jer. Sesekali menggeliat. Anak bongsu aku pun menunggu sambil melukis. Dia cukup sayangkan Kiko. Kiko pun dah jadi kucing kesayangan anak-anak jiran. Asal datang sini, mesti panggil Kiko.
Contengan anak bongsu |
Orang Perempuan Bila Dia Sedar Dia Makin 'Menua'....
MENITI SENJA... Perjalanan pulang ke rumah selepas hantar anak ke asrama |
1. Mula pakai baju longgar. Dia tahu batang tubuh adalah aurat. Malu rasa nak pakai ketat-ketat. Segan rasa nak kenakan yang sendat-sendat. Dia sendiri akan sedar pakai longgar-longgar pun cantik juga.
2. Dah takda kisah sangat fesyen ke apa. Dulu semua nak kena match. Dari baju sampai tudung membawa ke kasut. Belum kira handbag lagi. Sampai takda tempat gantung. Sekarang takda kisah mana. Janji dia rasa kemas dan selesa.
3. Dia dah tak berapa nak membeli. Terutama untuk diri sendiri. Rasa ada dah semua. Kalau beli untuk anak, berapa pun takpa. Tapi kalau beli kat diri sendiri tudung 10 ringgit pun fikir 10 kali. Nak ingat semula dah ada kat rumah ke belum lagi.
4. Dia malas layan drama. "Ikut kau lah Bedah". Dulu semua benda kalau tak kena rasa nak cakap. Sekarang paling malas, konfrontasi. Dah makin berusia dia makin tahu. Betapa banyak sebenarnya benda remeh yang dia boleh saja biarkan berlalu.
5. Dia kurang cerewet. Mudahnya dulu order makan kena betul-betul ikut spec. Sekarang minta nasi goreng kampung tapi orang bagi nasi goreng cina pun, makan lah juga. Malas nak bising mana.
6. Dia semakin kurang panas baran. Dia lebih sabar dan tenang. Dia dah tahu akibat dari panas baran ni tak pernah elok. Memalukan dan menyusahkan diri sendiri juga di akhirnya.
7. Dia banyak bersendiri. 'Me Time' dulu nak kena ada kengkawan sentiasa di tepi. 'Me Time' sekarang ialah masa bertenang dan santai sorang-sorang diri.
8. Dia mula lepaskan dunia perlahan-lahan. Pangkat, takpa. Duit, sedekah. Barang, bagi kat orang. Femes, tak perlu. Semakin lama dia semakin sedar dunia ini tiada lah perlu lagi digenggam begitu kuat. Dipegang begitu erat.
9. Dia kurang dah hiburan dan TV. Dulu drama jam 7 malam dia lah paling hafal. Sekarang dia tahu dah waktu mana boleh tengok. Lama mana hendak tengok. Jenis apa patut tengok. Kadang tak kenal pun artis mana-mana.
10. Sebab dia dah mula tahu ke arah mana masa dia sepatutnya habis. Dalam hidup tak berapa banyak sisa ni dia sedar... 'Demi masa, sesungguhnya manusia kerugian'.
11. Dia sibuk upgrade diri dalam cara yang dia mahu. Tanpa kisah orang tahu. Lagi rahsia lagi baik. Dan tanpa menilai orang disekeliling. Dia anggap orang lain pun sedang upgrade diri juga. Secara rahsia. Sama macam dia. Tak nampak di mata bukan bermakna orang tak buat apa.
12. Dia faham di antara semua harta paling berharga atas muka dunia ini, tidak ada terbanding dengan 'hati'. Sebab itu dia lebih banyak bersangka baik, latih rasa cukup, mudah memaafkan, mudah mengalah. Sebab dia nak jaga hati dia. Dari rosak binasa.
Kredit: Siti Suryani Yaakop
Demi Masa Depan
Setel-kan Dalam Kereta Jer Dulu
Assalammualaikum,
Mummy Ayu's Birthday Giveaway
Assalammualaikum,
Ini adalah penyertaan pertama aku menyertai GIVEWAY sepanjang aku aktif di blog baharu aku ni. Moga-moga ada rezeki, manalah tahu... kalau menang, bagi aku lebih semangat dalam dunia blog ni kan. Tapi takpe, mencuba memang tak salah daripada tak cuba langsung. Dapat juga kawan baharu at least... betul tak Mummy Ayu?π (salam kenal)
Kalau nak join, klik jer pada gambar di bawah ini.
Aku memang suka planner comel² neh |
Aku suka sangat birthday giveaway macam ni. Syarat pun mudah sangat. Hanya buat entry bertajuk "Mummy Ayu's Birthday Giveaway" dan link balik. Pastu pergi ke blog Mummy Ayu, tinggalkan komen. Itu jer... padanlah dengan aku ni yang sibuk memanjang. Tadi pun, tengah syiok menaip buat entry ni, on call masuk "opis".. berlari aku siapkan order. Hahaha. Okey, ni sambung balik. Flexible kan keje dari rumah? Bhehehehe.
Sharhanah
Tambah Barang Kiko
Assalammualaikum,
Update pasal Kiko lagi. Hahaha, dah macam blog kucing pula.
Alkisahnya, aku bukan pandai pun nak memelihara kucing. Last ada kucing masa aku sekolah rendah. Itu pun kucing kampung. Gaul nasi dengan lauk pun, kucing boleh makan habis. Tak macam kucing sekarang, bagi nasi terus larik.
Tadi aku ke Kuala Lumpur atas sedikit urusan. Dapat rezeki lebih, beli la sikit untuk Kiko. Lagi pula anak pesan suruh beli penapis untuk mudahkan pembuangan najis Kiko. Sempat bapaknya grab makanan kesukaan Kiko dan mainan untuk dia. Happy la budak tu dapat mainanπ
Sharhanah
Kiko lebih suka ayam daripada ikan
Sudah 3 minggu kami menjaga KIKO. Alhamdulillah, sihat dan aktif.
Aku belikan makanan Kiko, bekas makanan dan pasir di Shopee. Seronok anak-anak melayan karenah si Kiko. Si kakak rajin pula melayan. Nanti dia balik asrama, yang lain take over la pulak. Kami letak di depan pintu rumah jer. Buat pintu kecik dekat dia. Senang nak masuk dan keluar.
Sharhanah
Semua Orang Perlu Rasa
1 pek Patin Tempoyak. Ada 1/3 bahagian ikan patin bersama pes tempoyak |
Ikan patin masak tempoyak di dalam kuali. Kurang setengah jam didihkan, siaplah dihidang. |
Kenangan - Pulau Redang 2013
Sebenarnya mood nak berjalan. Tapi apakan daya, boleh tengok album lama je lah. Sekarang bukan macam dulu, nak jalan bila-bila pun boleh.
Bila belek album lama, berkenan betul dengan Pulau Redang. Pasir pantai lembut macam tepung, bersih, laut membiru dan suasana yang damai. Orang kata, tempat paling sesuai nak lari daripada kesibukan kota. Tengok laut yang luas, lega kepala…
Berjalan ke jeti. Nak ke Taman Laut sebenarnya. Tak sabar nak berenang dengan ikan. |
Sharhanah
BigPay - Debit Kad Yang Banyak Kelebihan
Anda dah ada kad BigPay belum? Saya dah hampir dua tahun guna. So far, best sangat. Sebab ia adalah kad prepaid Mastercard/Visa dan bukan kad kredit yang perlu berhutang dulu pastu baru bayar. Ada duit baru boleh guna okey.
Boleh cek duit keluar masuk dengan menggunakan telefon pintar anda. Senang nak bajet. Pastu senang nak "freeze" kad kalau kad hilang atau tercicir kat mana-mana. Kalau dah jumpa, "unfreeze" jer. Kalau hilang, tak perlu nak call Bigpay, hanya tekan pada "Support" dan support team mereka akan melayan 24 jam 7 hari seminggu. Kad ganti yang baharu akan dipos ke rumah anda.
Tahun lepas saya ke Saudi Arabia. Memang sangat berguna kad ni. Tak perlu nak tukar duit. Saya keluarkan duit dekat ATM tanpa perlu nak aktifkan apa-apa pun. Nilai tukaran wang asing pun pada kadar paling rendah. Best kan? Beli barang pun saya pakai kad ni je. Duit tunai memang saya dah tukar siap-siap di Malaysia tapi, tak banyak pun. Lepas duit makan je la.
Kalau anak saya nak ke kedai depan rumah nak beli telur ayam ke, saya bagi kad BigPay. Saya top-up la dalam RM15 siap-siap dekat aplikasi. Mereka akan "wave" dan guna banyak tu jer. Tak perlu nak pegang duit baki waktu Covid-19 ni kan. Pastu, takde la duk capai cekedis lollipop ke... Sebab mak mereka ni akan top up ngam-ngam Ho! Lainlah kalau nak upah sikit kan. Buat upah penat jalan bawah terik mentari. Hehehe.
Dah tak bekerja dan tak berjalan ke mana sekarang ni, saya bagi suami guna. Senang sikit nak pantau. Kad bank dia, saya simpan memandangkan dah banyak kali dia hilangkan kad ATM. Sebab keje dia pun penghantar barang... Asyik tercicir, pening mak! Senang nak top up kalau duit dalam ni dah menyusut. Saya tak letak banyak pun.. Bajet untuk 3 hari je untuk buat duit poket pergi keje.
Untuk kaki travel, memang elok sangat lah… elok juga kaki shopping online. Guna sambil dapat points. Kot boleh redeem naik kapal terbang AirAsia percuma. Jimat banyak!
Ok... Jom tebus RM 20 PERCUMA daripada BigPay (company AirAsia). Ramai dah tebus sebenarnya. Duit yang anda dapat tu boleh transfer ke ShopeePay atau GrabPay dan boleh start guna π€. Cara-cara nak tebus RM 20 free dari bigpay dan anda boleh belanjakan di shopee atau grab
Tekan di sini π SIGN UP
Atau
1) Download apps BigPay
2) Sign Up & Masuk Referral Code
3) Guna Referral Code
π KZ9FMXJNZD
4) Jangan Skip Referral Code untuk dapat Rm20 percuma dari bigpay.
5) Ikut sahaja step yang diminta untuk verify
6) Top up RM 5 untuk aktifkan (ampa akan dapat balik duit RM 5 tu dalam akaun)
APA ITU BIG PAY?
Ianya merupakan e-wallet (daripada pihak Air Asia) yang membolehkan kita membuat bayaran atau transasksi atau perbelanjaan dengan menggunakan kad yang diberi. Erti kata lain, ampa daftar BigPay ampa akan dapat kad yang dihantar terus ke rumah ampa.
APA KELEBIHAN MENGGUNAKAN KAD DAN APLIKASI BIG PAY?
- Boleh transfer duit yang korang dapat ke GrabPay atau Shopeepay (Yeay dah boleh guna π€)
- Boleh transfer duit yang korang dapat ke akaun bank
- Dapat big points setiap transaksi RM30
- Boleh digunakan di luar negara tanpa memerlukan anda menukar wang di money changer
- Dapat diskaun untuk Air Asia
- Boleh track rekod perbelanjaan harian
- Kad diberikan percuma
- Boleh 'freeze' kad bila kad hilang atau tercicir
- Boleh guna hampir di semua kedai di seluruh dunia kecuali di Israel dan Korea Utara.
- 3dalam1: Kad, e-wallet dan aplikasi
- Boleh bayar bil elektrik, air dan lain-lain.
P/S: TOLONG KONGSI MAKLUMAT ANDA SELAIN DI DALAM APPS TU. JANGAN BAGI NOMBOR OTP ATAU NOMBOR IC KEPADA ORANG YANG CALL ATAU SMS ANDA.
Kalau apa2 tak jelas boleh wasap nombor di bawah untuk pertanyaan DI SINI
Semoga bermanfaat!
Sharhanah
Kiko, si anak kucing
Minggu lepas, tetiba anak kucing ntah datang dari mana bermain-main dengan budak-budak depan rumah. Minggu sebelum tu, anak kucing terbiar jiran bawa balik. Kurus kering anak kucing tu. Esoknya dah mati pula.
Last saya ada kucing masa di bangku sekolah rendah. Namanya "Moning". Mati lepas ayah balik daripada solat Jumaat, depan mata saya pula. Punyalah sedih. Sejak tu, saya dah takde kucing kesayangan. Yang ada kucing jiran yang suka datang rumah. Namanya "Grey" sebab bulu dia kelabu.
Anak kucing ni, takde pula jiran-jiran war-warkan pasal kehilangan. Kalau ada, dah tentu masuk iklan dalam group Whatsapp taman. Saya rasa ni anak kucing jalanan yang tersesat, mungkin.
Aktif dan sihat dia. Alhamdulillah. Saya panggil dia dengan nama KIKO. Ntah, Saya suka nama tu. Pada mulanya, anak-anak sering tersasul panggil nama Choki... Ekeke... Sempena nama eskrem kah???
Insha-Allah, selagi mampu... Kami akan jaga KIKO yang dah jadi sebahagian daripada keluarga kami ini dengan sebaik-baiknya. Syukur juga, rezeki semakin bertambah. Berikan ilmu dalam menjaganya. Risau, takut kami kalau tak pandai jaga.
Welcome to our family!
Sharhanah
Belajar melukis dengan menggunakan Ibis Paint
Salam Jumaat. Hari ini belajar menekap gambar menggunakan aplikasi Ibis Paint. Belum pandai nak melukis lagi, tapi faham lah penggunaan “layer”. Belajar pun anak yang bantu. Nak betul-betul belajar, kena ambil masa. Bila dah tua macam ni, rasa lambat nak faham, al-maklumlah … banyak benda nak difikir.
Dulu memang minat sangat nak melukis, sekarang dah takde masa.. sibuk dengan urusan rumah tangga dan perniagaan kecil ku di rumah. Sekarang ni biarlah anak-anak yang menyambung minat maknya ini. Maknya pantau pun dah okey kan.
Esok, hujung minggu… aku macam biasalah, duduk rumah dengan anak-anak memandangkan bapanya bekerja. Ramai yang dah merentas negeri balik kampung dan ada yang pergi bercuti. Kami? Insha-Allah, bulan Disember nanti baru nak balik kampung. Jumpa lagi next entry ya!
Sharhanah
Di luar rumah pakai face mask, di dalam rumah kita pakai penapis udara
Kami Masih Setia Di Sini
Minggu ni ramai yang dah mula merentas negeri. Saya masih di sini. Tak rentas mana-mana lagiπ . Biarlah orang lain balik dulu. Kami akan menyusul nanti. Lagipun, anak-anak belum full vaccinated. Lagi... Akaun perniagaan baru jer dapat tadi. Sekarang masih fokus kepada perniagaan kecil ku ini. Insha-Allah, saya rancang nak balik kampung pada Krismas nanti.
Saya tambah perisa baharu. Sirap bandung. So far, rasanya memang padu! Musim panas memang seronok layan weh. Kadang, kita fikir musim hujan tak laku... Rupanya ada jer orang beli. Percaya pada rezeki Allah.
Sejak tak bekerja, tiada lagi gaji bulanan... Hanya mengharapkan jualan. Memang tawakal habislah. Dulu tak merasa semua ni, hujung bulan gaji masuk je ke dalam akaun bank. Tak perlu nak risau. Sekarang, saya rasa benar-benar rasa kebergantungan kepada sang pencipta.
Alhamdulillah, ada juga rezeki hari ini dalam platform SF. Sebab ramai dah pakat balik kampung dan ramai yang dine-in luar. Foodpanda dah 2 hari sepi. Takpe lah, SF cover.
Sharhanah
Bunyi yang mendamaikan
Dah agak lama terperuk dalam rumah, bunyi seperti ini menjadi terapi minda. Alhamdulillah. Sejuk dan damai.
Sharhanah
Anak-Anak Dah Besar
Dua hari kalut dengan anak-anak nak vaksin. Si sulung jer lepas, si nombor dua tak lepas dek tercicir namanya dalam senarai sekolah. Lepas tu saya bergegas ke bank atas satu urusan yang belum settle sejak 2 minggu lepas. Malangnya, tak dapat selesaikan juga disebabkan masalah sistem.
Hari ini baru ada masa untuk susun atur bilik anak-anak perempuan. Si bongsu pun dah besar. Dengan bilik yang kecil, pening juga lah. Untung si anak bujang, dia sorang je satu bilik. Sesi menyusun dibuat lepas zohor. Penat maknya lom habis lagi.
Sharhanah
Sesekali Ku Rasa Teringin…
Hari ini puasa ganti. Buat lunch siap-siap untuk keluarga. Beria mak depa masak, rupanya sapa pun tak makan sampai ke petang. Baik puasa sekali satu familiπ Buat penat sungguh la. Depa ni tak dak selera kot kalau mak depa tak makan sekali. Bila buka puasa, penuh meja ngan anak-anak. Apakah?
Hari ini layan customers order eskrem dan tengahari tadi ada order patin masak tempoyak. Pastu sunyi sepi.
Lepas Asar, masuk "opis" lah. Sebab berjanji dengan anak-anak nak buat biskut mazola. Semua dah teringin! Kebetulan kacang tanah ada baki lepas buat nasi lemak dua hari lepas. Asben dah belikan minyak jagung pagi tadi sebelum pergi keje. Suruh sorang anak pergi beli gula icing dekat kedai bakery tepi rumah. Sorang lagi tukang goreng kacang tanah. Haaa.. Mak depa bagi tugas dahπ
Makan masa betul duk perisi kacang. Pastu nak kisar pula. Settle segala, duk uli untuk jadikan doh... Tetiba ada order masuk....ikan patin masak tempoyak 2. Saya terpaksa stop dulu lah layan doh mazola ni. Layan lain la pula.
Siap masak... Suruh anak bagi dekat rider, saya sambung buat mazola yang terbengkalai. Lagi setengah jam nak buka puasa, laju-laju bulatkan doh kepada saiz yang lebih kecil ... Ini adalah kali pertama bakar biskut mazola pakai air fryer. Try ikut resepi, 160•c / 20 minit, warna coklat tua plus telur merah bahagian atas jadi agak hangus. So, kali ke-2, saya kurangkan masa sikit kepada 10 minit. Alhamdulillah, kejadian mazola cantik tak macam pertama kali bakar.
Buka puasa saya cuba rasa dia dulu lah... Alhamdulillah... Sedap. Saya refer Resepi Che Nom dan sempat salin lekat dekat pintu peti sejuk. Senang nak buat lagi walaupun bahan dia sangat mudah yakmattt.
Kalau ada yang teringin, cubalah...
Sharhanah
Tips goreng karipap pusing
Saya mula meniaga karipap pusing ni sejak Jun 2021. Baru lagi kan... Tapi, dah hari-hari goreng... Dah tahu cara camner nak dapatkan karipap yang rangup dan tak berminyak.
Ada caranya,
#1 Tuangkan minyak ke dalam kuali dengan api yang kecil. Tak perlu tunggu sampai minyak panas sangat, masukkan je karipap pusing terus ke dalam kuali. Selalunya saya goreng pakai kuali kecik, maka 1 set tu sekali goreng, 5 biji jer.
#2 Rajinkan diri untuk balik-balikkan karipap tersebut. Jangan biar camtu jer, nanti warna karipap tak sekata.
#3 Bila nampak warna karipap dah sedikit kekuningan, waktu ni lah, ampa kena pandai main api pula. Untuk mengelakkan karipap serap banyak minyak. Besarkan api sedikit. Goreng sehingga semua warna sekata, barulah angkat.
#4 Untuk gorengan kedua pula, pastikan minyak tadi tidak panas... Maknanya, boleh jer tutup api selepas gorengan pertama. Ikut langkah macam tadi.
Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!
Mencuba rezeki di ShopeeFood
Pada 18 September 2021, saya daftar restoran homebased di ShopeeFood Malaysia (SF). Nak bergantung harap sangat dekat FP, tak boleh juga. Sekarang ni ramai pelanggan bijak memilih platform mana yang lebih berbaloi. Maka, kita sebagai penjual pun haruslah bijak juga.
Dua hari lepas saya daftar tu, saya terima emel daripada SF. Derang inform yang menu nak dijual haruslah "ready to eat".. Maka, terpaksalah saya lupakan hasrat nak letak produk frozen. Lepas tu, baru saya dapat emel yang menyatakan saya lulus fasa tinjauan dan akaun ShopeeFood saya telah berjaya dibuat. Dah boleh install aplikasi SF di telefon!
Syukur, disebabkan saya dah pernah daftar sendiri di FP...maka, proses pendaftaran di SF jadi mudah. Gambar menu pun dah ada, link kan saje dalam template yang telah disediakan oleh pihak SF. Semua kena buat dalam Google Drive. Ampa create satu fail dengan nama restoran ampa tu, dalam tu letak semua gambar menu yang nak dijual.
Saya buat ni dalam 3 hari juga la. Siang memang tak sempat, malam je aku ada masa. Itu pun jenuh nak faham apa yang SF nak. Syukur, tak sia-sia saya join kursus Google+ masa keje dulu. Ada basic, senang la faham.
Selesai isi template ni, ampa jadikan fail excel. Nanti senang nak upload dalam form yang kita nak submit nanti dekat SF. Google Drive tu jangan lupa tukar setting ke "Public".Daftar Sendiri Sebagai Vendor Foodpanda
Selepas saya hantar notis sebulan nak berhenti kerja pada bulan April lepas, saya terfikir benda apa yang boleh saya buat untuk menambah pendapatan isi rumah merangkap membantu meringankan bebanan suami. Terus terfikir nak daftar nak jadi vendor Foodpanda (FP). Boleh berniaga dari rumah, tak perlu nak sewa-sewa kedai. Lagipun saya dah ada produk nak meniaga. Ya, saya daftar sendiri tanpa agen. Walaupun tak pandai, sis cuba!π Alhamdulillah dah 4 berbulan saya berniaga guna platform FP.
Perkara pertama yang saya buat adalah daftar perniagaan dulu dekat SSM secara online. Caj yang dikenakan untuk lesen setahun adalah RM60.
Berkelah di Sungai Gabai, Hulu Langat
Dahulu, sewaktu saya keje sebumbung dengan suami… hujung minggu jer, kami akan bawa anak-anak keluar jalan-jalan. Paling suka sangat ke Taman Tasik Ampang. Anak-anak panggil “taman bulat bulat”.
Dekat situ ada taman permainan, ada outdoor gym, ada juga gerai makanan, ada kemudahan surau dan tandas. Saya suka berjalan keliling tasik biar keluar peluh. Kadang, kami bawa roti untuk bagi ikan makan. Seronok anak-anak bila tengok ikan merebut-rebut roti yang dah mulai kembang.
Alhamdulillah, senyum hari ini dapat mandi sungai. Bawa bekal nasi goreng siap khemah dan dapur. Khemah tu berguna bila anak-anak nak salin baju. Dulu masa derang kecik, saya masukkan ke dalam kain batik jer... Biar derang salin kat dalam...saya juz pegang kiri kanan... hikhik... Sekarang pakat dah jadi anak dara, dah tak muat kain batik tuπ
Seekor pepatung di tebing sungai. |
Pokok-pokok tinggi |
Bahan-bahan soto. Alhamdulillah, kawan bawa dari rumah. Sedap betul berkelah di tepi sungai |
Kini dan selamanya.... aiskrim Malaysia
Sapa tak pernah makan aiskrim Malaysia waktu zaman kecik-kecik dulu? Majoriti ramai yang pernah. Dulu, zaman 80-an, aiskrim paling terkenal ialah aiskrim Malaysia perisa asam boi dan perisa sirap bandung. Dengan keadaan iklim Malaysia, aiskrim ini laku sepanjang tahun.
Zaman saya dulu, harga aiskrim ni dua ploh sen jer. Sekarang, ada lagi ke? Kos pun tak lepas weh. Harga berubah mengikut peredaran zaman. Saya pernah buat waktu saya keje dulu atas permintaan anak-anak, penat juga walaupun nampak mudah. Selalunya saya buat setiap malam Sabtu, balik keje....Lepas Isyak.. saya masuk dapur. Sempatlah beku esoknya. Tak tengahari... Petang.
Buat aiskrim ni makan masa. Lagi-lagi kalau buat aiskrim sumi. Nak buka sumi satu-satu pun jenuh. Pastu melekit habis meja. Sama juga dengan Choki Choki. Nak kena masukkan pes coklat ke dalam plastik aiskrim. Renyah! Patutlah ramai yang sanggup beli daripada buat sendiri.
Kadang ofis buat "pot luck", saya yang tak pandai masak ni, reti bawa aiskrim jer la. Hihihi. Ada juga kawan sekerja order aiskrim ni untuk dibawa balik ke rumah. Alhamdulillah, ada jer permintaan.
Hujung minggu, anak-anak bawa jual di taman permainan. Saya sediakan "ice box" siap dengan gunting. Kami usung menggunakan beg Ikea. Takde lah jauh pun nak menapak ke taman, dalam 200 tapak.
Pada mulanya depa ni malu-malu nak menjual. Lama kelamaan, dah terer. Sambil main gelungsur, sambil naik buaian, sambil meniaga. Dah pandai kira duit dan dah pandai pulangkan baki. Waktu tu, saya jual dengan harga lima ploh sen. Saja seronok-seronok nak bagi anak-anak belajar menjual. Untung takde, penat berganda. Hahaha. Waktu tu masih bekerja, tak fikir langsung pasal nak untung.
Anak-anak waktu tu, si sulung masih di bangku sekolah rendah. Adik-adik la yang rajin tolong. Seronok tengok derang bekerjasama. Saya lepak atas bangku batu tepi taman sambil tengok derang layan customer.
Sejak wabak Covid-19 melanda dunia, kebetulan saya pula dah diberhentikan keje, kami dah tak menjual dekat taman. Hanya meniaga dari rumah. Saya letak iklan dalam group WhatsApp taman. Nanti ada la jiran-jiran yang membeli... Kami hanya hantarkan. Dulu jalan kaki jer.. Sekarang saya terpaksa beli sebuah basikal murah untuk mudahkan anak. Kadang jiran upah anak... Mungkin kesian tengok anak aku hantar panas-panas.
Kadang, customer jauh datang pick-up aiskrim di rumah. Sekali beli lebih daripada 10 batang. Alhamdulillah... Ini semua rezeki anak-anak. Ada yang suruh hantar... Yang tu, kalau suami ada... saya suruh dia jer...lagipun sejalan nak pergi keje. Singgah kejap antar.
Apa-apa pun, saya selalu pegang prinsip bersusah-susah dahulu, biar lambat asal berjalan...dan bukan senang nak senang... Rezeki tu pasti ada... Usaha dan sentiasa berdoa.
Kepada yang berminat, boleh Whatsapp aku dekat sini. Kot nak buat makan-makan bersama keluarga tersayang... Boleh lah try.
Jumpa lagi!
Sharhanah
Rempah Ayam Goreng Mamak by Bonda Izzah
Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Rempah Ayam Goreng Mamak, c beli daripada kawan sejak saya masih bekerja. Anak-anak suka memandangkan derang selalu makan ayam goreng letak garam kunyit jer. Sesekali tukar, memang akan bertambah nasik tu. Saya memang akan simpan buat stok dalam peti sejuk. Kalau nak guna, keluarkan jer.
Kalau nak tahu, dengan rempah ni (220gm) boleh goreng 2 ekor ayam! Banyak ke banyak? Dulu masa saya baru kenal, duk ingat boleh goreng setengah ekor jer. Rupanya salah tanggapan saya ni. Kalau nak start menggoreng, kenalah perap ayam ni bersama rempah selama 1 jam. Lagi lama, lagi sedap tau.
Ampa perlukan sebutir telur ayam, halia dan bawang putih. Tumbuk halia dan bawang putih sehingga lumat. Masukkan ke dalam rempah bersama ayam tadi. Pastu, pecahkan telur dan gaul bagi sebati. Haaaa... pastu baru perap.
Dah tu, mulalah panaskan minyak masak. Masukkan ayam bila minyak betul² dah panas. Ingat, api tu jangan garang sangat... satgi ayam masak terkejut. Luar nampak masak, kat dalam... masih mentah. Cuba buka api sederhana, baru ayam tu masak sekata dan berjus. Bila dah siap, cubalah rasa... dah macam beli ayam goreng dekat kedai mamak!
Bila goreng sendiri baru puas nak makan. Puas hati sebab kebersihan terjaga. Kita basuh ayam, kita perap ayam, kita goreng... suami dan anak-anak pun bertambah sayang... yerlah, gigih kita kung kang kung kang kat dapur. Takkan depa nak membenci pula. Penat kita masak tau.
Oh ya, rempah ni adalah salah satu produk dalam senarai kat kedai online saya tu... boleh jer klik pada pautan kalau berminat nak try. Saya juga masukkan produk ni ke dalam FB Marketplace untuk kawasan lembah klang sahaja. Nak beli direct dengan saya pun boleh, tekan WhatsApp.
Jumpa di entri seterusnya!
Sharhanah
Tentang Penulis
Dengan nama Allah, Maha Pemurah, Lagi Maha Mengasihani
Nama saya ialah Sharifah Hasnah S A (Sharhanah) merupakan seorang anak tengah daripada 7 adik-beradik, isteri dan juga ibu kepada empat orang cahaya mata. Lahir pada zaman 80-an di utara Semenanjung dan mempunyai lulusan dalam Pengajian Perniagaan di universiti tempatan. Berpengalaman 14 tahun dalam bidang pengurusan maklumat (syarikat media), meminati fotografi (belajar daripada pembacaan), mengembara (kalau ada duit) dan berekreasi (kalau ada masa). Kini, bekerja dari rumah (wfh) sebagai pembantu tadbir sambil menjalankan perniagaan online secara kecil-kecilan. Kembali aktif berblog setelah sekian lama menyepi. Blog pertama penulis Baca-Lah masih boleh dilayari tetapi sudah tidak dikemaskini.
Salam kenal semua!
Sharhanah
18 tahun dalam dunia pekerjaan!
Seingat saya, pertama kali dapat upah semasa saya jadi pelakon tambahan (budak sekolah) waktu cuti sekolah yang panjang. Waktu tu, saya berumur 16 tahun. Berlakon dengan Nasir Bilal Khan. RM16 sehari dah rasa sangat lumayan. Saya tak ingat berapa hari kena pergi ke set penggambaran. Saya mampu beli sepasang kasut sekolah yang baharu. Weh! Bergaya betul masuk Tingkatan 5.
Lepas Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), saya bekerja di sebuah kilang sebagai operator pengeluaran sebelum dapat tawaran sambung belajar. Gaji? Saya dah tak ingat berapa. Kemudian, saya sambung belajar ke Tingkatan Enam Rendah dalam beberapa bulan dan dapat tawaran pula ke Politeknik dan ITM. Saya pilih satu je, yuran yang paling murah. Agak-agak korang??? hehehe
Lepas grad, saya cari keje. Agak down sebab jari kelingking saya patah sebaik je saya habis belajar. Payah nak dapat polis. Saya keje 2 hari jer di sebuah kilang elektronik (Pulau Pinang, nak ada keje apa sangat... banyak kilang je). Staf HR sana perasan jari saya masih berbalut, siap ada besi. Dia suruh balik. Lagi la down! Huhuhu
Sapa suka menganggur? Angkat tangan!!! Serius saya tak suka.
Saya dapat keje sebagai Pegawai Skim Sangkutan selama 3 bulan di Pejabat Daerah dan Tanah berdekatan dengan rumah dengan elaun RM400 sebulan. Dalam masa yang sama, saya ada temu janji dengan GH untuk cabut besi di jari. Sesi fisioterapi beberapa kali saya hadir. Jari saya tetap sama. Tak boleh lurus. Down lagi.
Tamat kontrak dengan kerajaan, saya apply sebuah kilang Jepun sebagai QA di jabatan kejuruteraan. Keje 12 jam weh. Pagi saya kata malam, malam saya kata pagi... biasalah, kalau dah tak pernah berjaga malam sampai ke pagi. Lama tak lama, saya keje setahun juga la. Gaji basic waktu tu hanya RM500++ Nak cecah ribu? Rajinlah buat overtime. 4 hari cuti 3 hari keje atau 3 hari keje, 4 hari cuti.
Saya resign sebab dapat keje di Kuala Lumpur dan jadi anak perantau. Pertama kali keje di syarikat keselamatan, lepas tu di sebuah syarikat besar jugalah di Bukit Bintang secara kontrak. Dah macam kutu embun dah... keje masuk petang, balik pukul 11 malam. Berjalan kaki di KLCC dengan berbaju kurung selama dua bulan. Dalam masa yang sama saya apply keje tempat lain disebabkan status kontrak, memang tak secure kalau saya duduk di bandar besar.
8 bulan sebagai admin exec, cukuplah. 2021, saya rancang untuk duduk di rumah jer... inilah masa saya bersama anak-anak. Masa untuk tebus kembali waktu anak-anak tanpa ibu mereka di sisi. Anak sulung saya pun dah berusia 14 tahun. Untung si bongsu, sebab maknya sentiasa bersama dia. Tak perlu cari pengasuh, tak perlu ada bibik. Cukuplah...
Sharhanah
Catatan Pertama
Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Blog ini adalah coretan berdasarkan pengalaman penulis. Ia sedikit sebanyak boleh membantu dan bermotivasikan diri untuk memulakan kehidupan sebagai suri rumah sepenuh masa.
Duduk di rumah tidak semestinya membosankan, tapi... jika bijak menyesuaikan diri, pasti setiap hari adalah pengembaraan!
Ia meningkatkan kualiti hidup dan akan mencipta kenangan. Di blog ini, anda akan menemui petua, tutorial, perniagaan, dan catatan inspirasi penjimatan wang untuk membantu anda memulakan kehidupan yang sederhana.
Semoga bermanfaat!
Sharhanah