IKAN CENCARU SAMBAL CILI

Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang 

Ikan cencaru masih ada di dalam freezer. Apalah sangat yang boleh dimasak dengan ikan ni kan... Apa-apapun, saya suka masak berasaskan cili ikan jenis ni.


IKAN CENCARU SAMBAL CILI

Saiz Hidangan: 4

BAHAN (A) : BAHAN UTAMA

4 ekor ikan cencaru
2 sudu makan marjerin

BAHAN (B) : DIKISAR HALUS

4 batang serai
8 biji cili merah
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1 sudu kecil gula
½ inci halia
1 sudu kecil udang kering
1 sudu kecil garam
4 biji limau kasturi (air perahan)
1 cawan air

CARA PENYEDIAAN :

Sumbat bahan (dikisar halus) ke dalam ikan yang telah dibersihkan
Tambahkan majerin pada bahan
Balut ikan dengan daun pisang
Bakar ikan hingga masak
Sedia untuk dihidang bersama nasi putih dan sayur-sayuran kegemaran
Sedia untuk dihidang

KANDUNGAN NUTRIEN :

1 HIDANGAN : 1 EKOR IKAN
625 mg sodium / hidangan
Kalori (kcal) : 120
Karbohidrat (g) : 6
Protein (g) : 19
Lemak (g) : 2

Sumber: KKM

Sharhanah

No comments:

Post a Comment