Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Ikan cencaru masih ada di dalam freezer. Apalah sangat yang boleh dimasak dengan ikan ni kan... Apa-apapun, saya suka masak berasaskan cili ikan jenis ni.
IKAN CENCARU SAMBAL CILI
Saiz Hidangan: 4
BAHAN (A) : BAHAN UTAMA
4 ekor ikan cencaru
2 sudu makan marjerin
2 sudu makan marjerin
BAHAN (B) : DIKISAR HALUS
4 batang serai
8 biji cili merah
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1 sudu kecil gula
½ inci halia
1 sudu kecil udang kering
1 sudu kecil garam
4 biji limau kasturi (air perahan)
1 cawan air
8 biji cili merah
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1 sudu kecil gula
½ inci halia
1 sudu kecil udang kering
1 sudu kecil garam
4 biji limau kasturi (air perahan)
1 cawan air
CARA PENYEDIAAN :
Sumbat bahan (dikisar halus) ke dalam ikan yang telah dibersihkan
Tambahkan majerin pada bahan
Balut ikan dengan daun pisang
Bakar ikan hingga masak
Sedia untuk dihidang bersama nasi putih dan sayur-sayuran kegemaran
Sedia untuk dihidang
Tambahkan majerin pada bahan
Balut ikan dengan daun pisang
Bakar ikan hingga masak
Sedia untuk dihidang bersama nasi putih dan sayur-sayuran kegemaran
Sedia untuk dihidang
KANDUNGAN NUTRIEN :
1 HIDANGAN : 1 EKOR IKAN
625 mg sodium / hidangan
Kalori (kcal) : 120
Karbohidrat (g) : 6
Protein (g) : 19
Lemak (g) : 2
625 mg sodium / hidangan
Kalori (kcal) : 120
Karbohidrat (g) : 6
Protein (g) : 19
Lemak (g) : 2
Sumber: KKM
Sharhanah
No comments:
Post a Comment